Enkla åtgärder för att förebygga fukt och mögelskador på vinden

Fukt och mögel är ett stort problem bland alla oss husägare där ute. Något jag själv inte visste när vi köpte vårt hus var hur viktigt det är att man har ett bra fuktskydd på vinden. Det var inte förrän vi faktiskt själva fick en fuktskada där som jag fick veta en massa nyttigt om hur man exempelvis genom enkla egna åtgärder hade kunnat förhindra detta och det skulle jag vilja dela med mig av till er.

Håll ventilationen kontrollerad med en avfuktare mot fukt och mögel

Först och främst vill jag bara säga att vi fick så bra hjälp med vår fuktskada. De installerade även en avfuktare mot fukt och mögel på vinden, vilket vi själva borde ha gjort för längesedan. Det är ett så enkelt och effektivt medel mot att se till att luften och fuktnivån hålls i balans. Detta vill jag varmt rekommendera er alla till att se över möjligheterna för där hemma eftersom det faktiskt förebygger eventuell påväxt och som sagt – håller ventilationen kontrollerad.

Enkla åtgärder man kan göra på egen hand

Andra egna åtgärder man bör genomföra är att kontrollera vindsutrymmet ett par gånger per år så att du faktiskt hinner upptäcka eventuella skador i tid. Det är så vanligt att man låter åren gå utan att kontrollera och sedan när man väl upptäcker skadorna så har de oftast hunnit bli ganska så allvarliga. Något annat man bör göra är att se till att takluckan är ordentligt tätad, exempelvis med dörrlister. Man bör även kontrollera alla genomföringar av vattenrör och elkablar med mera. Hoppas att jag med detta har kommit med bra tips till några av er där ute. Fukt och mögelskador är aldrig roligt att få och jag tycker man bör göra vad man kan för att förhindra detta.